Geras Omega-6 ir Omega-3 santykis žmogaus organizme yra 3:1, tačiau tyrimai rodo, kad tik labai mažas procentas žmonių turi tokį šių riebalų rūgščių balansą.
Europoje Omega-6 Omega 3 santykis yra 15:1, o JAV 20:1. Toks riebalų rūgščių disbalansas lemia eilę įvairių negalavimų ir lėtinių ligų pasekmes.
Priežastis
Tokį riebalų rūgščių disbalansą lemia mityba. Šiuolaikinėje visuomenėje suvalgoma kur kas daugiau to maisto, kuriame yra daug Omega-6 ir mažai Omega-3. Kad galėtume kontroliuoti riebalų rūgščių santykį savo organizme, mes visų pirma turime žinoti, kokiuose produktuose dominuoja Omega 6, o kuriuose Omega 3.
Omega 6 Omega 3 santykis produktuose
Apžvelkime kai kurių maisto produktų riebalų rūgščių santykį (Omega 6 : Omega 3):
- vaisiai 1:1 – 2:1
- žuvis 1:1
- šalavijo sėklos 1:3
- linų sėmenys 1:4
- žalios lapinės daržovės 2:1
- pupelės 2:1
- lęšiai 3:1
- mėsa 3:1
- baltos bulvės 3:1
- kanapių sėklos 3:1
- saldžios bulvės 4:1
- graikiški riešutai 4:1
- sojos pupelės 7:1
- kukurūzai 12:1
- alyvų aliejus 13:1
- grikiai 14:1
- rudieji ryžiai 20:1
- avižų dribsniai 21:1
- avinžirniai 26:1
- kviečiai 27:1
- anakardžiai 47:1
- pistacijos 52:1
- sezamo sėklos 67:1
- kukurūzų, saulėgrąžų aliejai 70:1
- lazdyno riešutai 90:1
- moliūgų sėklos 124:1
- saulėgrąžų sėklos 472:1
- migdolai 2008:1
- žemės riešutai – 5500:1
Taigi, kaip matome, ypatingai daug Omega 6 turi įvairios sėklos ir riešutai. Tik Graikiniai riešutai turi pakankamai gerą Omega 6 ir Omega 3 santykį.
Tuo tarpu šalavijo sėklos (Chia), linų sėmenys, vaisiai, daržovės, žuvis turi puikų minėtų riebalų rūgščių balansą.